A rendezvény ingyenes, regisztrálj, és gyere el! Regisztráció

Megnyerő pályázat

>> Önéletrajzírás
>> e-Reg rendszer
>> Motivációs levél
>> Pályázat a HR-es szemével

Milyen a jó önéletrajz?

A karrierépítés során az önéletrajzod a névjegyed! - Ez képvisel téged, ezzel találkozik a HR-es először. Szánj elegendő időt az összeállítására, és szerkeszd meg jól! Ehhez készítettünk neked egy minta önéletrajzot, amelyben a legfontosabb tudnivalókat, szempontokat összegyűjtöttük!

Ha elkészítetted az aktuális pályázatod, vagy lefrissítetted a már meglévőt, töltsd is fel profilodra! Ez azért is fontos, mert e-Reg segítségével jelentkezhetsz a vállalatok nyitott pozícióira is.

Ha szeretnél személyre szabott tippeket kapni a pályázatoddal kapcsolatban, akkor regisztrálj a rendezvényre, és kérj bátran támogatást szakemberektől az ingyenes tanácsadások keretében!


e-Reg:

Egyszerűbbé és gyorsabbá teheted az állásokra való jelentkezést az elektronikus jelentkezési rendszer (e-Reg) használatával! A rendszer nagyon praktikus, hiszen jelentősen megrövidíti a pályázati folyamatot. A regisztrációd alapján a bejáratnál kapsz egy vonalkódot a mappád hátuljára ragasztva. A kiállítók ennek leolvasásával tudják lementeni adataidat a rendszerükbe.

NE FELEDD! Ahhoz, hogy elektronikusan tudj a kiállítóknál jelentkezni, regisztrálnod kell, és fel kell töltened a profilodra az önéletrajzod! Már regisztráltam, most feltöltöm =>


Így írj ütős motivációs levelet!

A motivációs levél az önéletrajz mellett talán az egyik legtöbbször előkerülő, álláskereséssel kapcsolatos téma. Annak ellenére, hogy rengeteg tanács, sőt, konkrét minta érhető el az interneten, nincs általánosan elfogadott formája. Annyi biztos azonban, hogy kevés esetben oldható meg a feladat egy internetről letöltött sablonnal. Akkor mégis hogyan írd meg a motivációs leveled egyszerűen és kifogástalanul? Olvass tovább, és megtudod!

Az önéletrajz és az interjú között fontos lépcsőfokot jelent a motivációs levél. Ez olyan információkat tartalmaz ugyanis, amelynek bemutatására a CV-ben nem volt lehetőséged, de árnyalhatja a rólad kialakult képet. Tekints rá egy olyan eszközként, amellyel eladhatod magad!

  • Igyekezz az adott pozícióra szabottan összeállítani a levelet! Olvasd el alaposan az álláshirdetést, és ehhez igazítsd saját szakmai tapasztalataidat illetve személyiségjegyeidet. A HR-es arra kíváncsi, amit adni tudsz. Figyelj arra, hogy ne az önéletrajzodban leírtakat ismételd szövegesen megfogalmazva. Amit lehet, támassz alá korábbi projektekkel, feladatokkal.

  • Lehetőség a motivációs bemutatására. Pályakezdőként lehetőséget kínál arra, hogy kevesebb tapasztalatodat személyiségjegyeiddel, motivált hozzáállásoddal ellensúlyozd. Közhelyes mondatok helyet igyekezz minél több saját gondolatot leírni, mert ez az, ami igazán a komoly motivációról árulkodik.

  • Terjedelemben ne legyen hosszabb egy oldalnál! Fogalmazz lényegre törően és egyértelműen. Mivel az önéletrajzoddal együtt ez is a pályázatod részét képezi, érdemes mindegyiket azonos betűtípussal szerkeszteni.

  • Törekedj a levélforma betartására! Lehetőleg konkrét személyt szólíts meg az elején. Adj egy keretet a szövegnek: írd le, hogy melyik munkakörre jelentkezel, majd a végén köszönj el a személyes találkozás reményében.


Tedd, vagy ne tedd? - Kiválasztás a HR-es szemével

Az álláskeresőknek komoly kihívásokkal kell szembenézniük, akár pályakezdők, akár karrierváltást terveznek, akár egyéb okok miatt kell új munkahelyet találniuk. Az álláskeresés maga is munka: idő- és energia-befektetést, tudatos felkészülést és számos készség latba vetését igényli. A siker érdekében érdemes tisztában lenni azzal, hogy hogyan gondolkodik a „másik oldal” néhány fontos kérdésről. Kicandasz Andreával, a Copy General Zrt. HR vezetőjével beszélgettünk.

Számodra mi a legfontosabb a HR szakmában, miért ez a hivatásod? Mennyire nehéz ma ebben a szakmában dolgozni?
Szeretek az emberekkel foglalkozni. Fontos számomra, hogy a cégünknél dolgozó kollégák jó kapcsolatokat ápoljanak egymással, hiszen az idejük nagy részét a munkahelyen töltik. Az új munkatársak kiválasztása kihívás, mert mint minden vállalkozás, mi is a legjobbakkal szeretnénk hosszútávon együtt dolgozni, ez manapság nehéz feladatnak tűnik.

Olvastam egy remek interjút egy amerikai nagyvállalat HR vezetőjével, aki azt mesélte, „ha tudni szeretném, milyen volt az interjúalanyom, akkor telefonálok a recepcióra, hogy a jelölt, tiszteletteljes volt-e”. Mi számít igazán a felvételi során?
Sok cégnél a szakmai tapasztalaton és a „tanultságon” van a hangsúly, erre építenek, és arra, hogy kinek mennyire jó a PR-ja. Természetesen vannak olyan szakmák, pozíciók, ahol ez meghatározó, de nem minden esetben csak és kizárólag ez számít, hiszen minden szervezetben megvannak a sajátosságok, ezeket kell megtanulni, és alkalmazni. Azt vallom, ha valaki akar, tud, és képes dolgozni becsülettel, az az ember mindenképpen talál munkát, mert értéket képvisel. Véleményem szerint az imént említettek mellett még jelentős az őszinteség, az illemtudás és az alázatosság, a szó jó értelmében. Lényeges, hogy a jelölt magát adja az interjún, legyenek céljai, és a célok eléréséhez meglegyen benne a kitartás.

Emlékszem, hogy amikor álláskeresésben voltam, minden tudatosság ellenére bizonytalanságot éreztem: megkapták az anyagomat? Lehet, hogy el sem olvasták? És talán a legfrusztrálóbb az volt, hogy még csak választ sem kaptam, nem tudtam, mi történik a pályázatommal.
Nem jellemző az érdeklődés a pályázók részéről, mert a jelentkezés első lépésében, az automatikus e-mail válaszban tájékoztatást kapnak, hogy mennyi időn belül keressük, ha potenciális jelöltek. Viszont volt olyan, aki többször is elküldte a jelentkezését. Ebben az esetben mindenképpen adok visszajelzést. Sok jelentkezővel beszélek telefonon, ez is egyfajta szűrés, nemcsak a személyre, hanem a munkával összefüggésben is. Sok lényegi pont tisztázható, elkerülve ezzel a felesleges személytelen köröket.

Ténylegesen van értelme a teszteknek? Mit tudhatunk meg belőlük, amit egy csillogó szempárból nem? Minap mesélte egy német szakember, hogy ő előbb választ egy emberileg alkalmas jelöltet, mint egy kvalifikáltabbat, mert a tudást meg lehet szerezni, az attitűdöt viszont nehezebb megváltoztatni. Egy másik partnerünk viszont ragaszkodik a tesztekhez, mert azokból minden „látszik”.
A német üzleti partner gondolatával jobban azonosulni tudok, de egy teszt megmutathatja például azt is, hogy az adott személy mennyire és hogyan képes tanulni. Ne terheljük írott anyagok sokaságával, ha gyakorlati tapasztalat során képes tanulni, vagy éppen fordítva. Rengeteg teszt létezik, mindegyik hasznos lehet, de nem gondolom, hogy csupán ezek eredményei alapján kell dönteni – ugyanakkor itt is megemlíteném, hogy pozíciófüggő, minek mekkora jelentősége van.

Szerinted miképpen lehet az önéletrajzon „vezetni” a HR-es szemét, mit néz meg egy önéletrajzon először? Mik a szarvashibák?
A rendezettséget látom meg először, hogy tagolt, átlátható és legfőképp lényegi információkra, vagyis tényadatokra épül. Meghatározó az időrendi sorrend, hogy a legfrissebb adat van elöl az előző munkahelyek felsorolásában. Szarvashiba? Például bulin készült képet tenni az önéletrajzba, munkahelyi felsorolást írni dátumok nélkül, hogy hol mennyi ideig dolgozott, vagy novella formában összefoglalni az elmúlt időszakot.

Átlagosan 1-1 pozícióra mennyi jelentkezés érkezik? Mennyi időt tud szánni egy kiválasztással foglalkozó szakember 1-1 anyagra?
Változó a jelentkezések száma, függ az állásportáltól, az időszaktól (pl. nyáron kevesebb), a pozíciótól. Volt, amikor 2 nap alatt 70-90 jelentkezés volt, és volt, mikor ez a mennyiség 1 hónap alatt futott be.

Észre lehet venni egy pályázati anyagon, hogy valaki nagyon szeretne elhelyezkedni, ezért a jelölt minden álláshirdetésre elküldi tudatosság nélkül? Honnan látod ezt?
Igen, észrevehető, mert ha teljesen más a tevékenységi kör az eddigi munkái és a meghirdetett között, és nem jelzi, hogy váltani szeretne, vagyis tudatosan küldte pont a mi hirdetésünkre, ott bizony sanszos a mellényúlás.

Szerinted a jelöltek milyen úton-módon érdeklődjenek a HR-es kollégánál a visszajelzés várható dátumáról vagy épp a visszautasítás okáról?
Úgy gondolom, ha a kiválasztási folyamat során bármilyen személyes kontaktba kerültem a jelölttel, telefonon, e-mailen, vagy interjún, az a minimum, hogy a visszautasításnál korrekt módon tájékoztatom a jelöltet, miért választottunk mást vagy miért esett ki, és nem neki kell rákérdezni.

Ha egy, szerinted kiemelten fontos tanácsot kéne adnod az álláskeresőknek, mi lenne az?
Köszönöm a kérdést. Céltudatosan gondolkodjanak, egyszerre egy dologra próbáljanak koncentrálni, és tegyenek érte, hogy megvalósítsák elképzeléseiket.

Kiemelt támogatóink

A rendezvény ingyenes,
regisztrálj, és gyere el!

Időpont: 2017. június 10. szombat
Nyitva tartás: 10:00 - 17:00
Helyszín: Millenáris B épület

REGISZTRÁCIÓ