A rendezvény ingyenes, regisztrálj, és gyere el! Regisztráció

Önismeret

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott és elégedett lehess, fontos megfogalmaznod, hogy pontosan mi is tesz Téged azzá. Ha a lehetőségeid mellett saját magadat is alaposabban megismered, máris megtetted az első lépést a céljaid felé.

>> Kényszerpálya helyett: ismerd meg önmagad!
>> „Ne játsszuk meg magunkat...˝ - Interjú D. Tóth Krisztával, a WMN.hu on-line magazin alapító főszerkesztőjével

Kényszerpálya helyett: ismerd meg önmagad!

A reális önismeret kialakítása komoly feladat, nem megy egyik pillanatról a másikra. Van, aki kezdetben alábecsüli magát, más éppen ellenkezőleg cselekszik: hajlamos olyan képességeket is magáénak vallani, amit valójában nem is birtokol. A sikertelen karrierépítésre mindkettőnek lehet befolyása. A középutat megtalálni az első lépés.

Komfortzónán kívül

Talán már te is érezted magad kényelmetlenül, mert olyan helyzetbe kerültél, amiben nem mozogtál magabiztosan, sőt talán meg is kellett játszanod magad, nehogy furcsán nézzenek rád. Ehhez hasonló érzés az is, amikor olyan munkát vállalsz el, ami képességeidtől és érdeklődésedtől rendkívül távol áll.

Ismerd meg határaidat

Sok esetben azonban az ilyen helyzetek könnyen elkerülhetők, ha tisztában vagy azzal, hogy miben vagy jó, mi az, ami motivál, és amivel szívesen foglalkoznál. Tudom, nem egyszerű dönteni arról, hogy mely pálya lehet az ideális. Sokszor kevés információd van az adott területről, nem beszélve arról, hogy nehéz felsorolni, milyen erősségeid vannak. Ne ess kétségbe, önmagunk megismerése hosszabb folyamat, nem megy egyik napról a másikra, de tanulható, fejleszthető.

Építsd fel magad/személyiséged

Gondold végig, hogy milyen dolgokat szeretsz csinálni: egyedül vagy inkább csapatban dolgoznál, mennyire vagy elemző típus, könnyen alkotsz új dolgokat, esetleg szívesebben hajtasz végre feladatokat. Akár írd is össze a válaszaidat, hogy könnyebben lásd a teljes képet. Személyiséged feltérképezése során előtérbe kerülhetnek olyan tulajdonságaid, amelyek eddig nem voltak hangsúlyosak. Mindemellett kikérheted a hozzád közel állók véleményét is, hiszen ők kívülről látnak téged, ezáltal más perspektívából tudnak megítélni.

A siker kulcsa Te vagy!

Törekedj arra, hogy felmérd tulajdonságaidat, fogalmazz meg szempontokat, illetve célokat, amelyeket szeretnél elérni. Minél pontosabb elképzelésed van a jövődet illetően, annál valószínűbb, hogy olyasmivel foglalkozhatsz, ami szakmailag és emberileg is boldoggá tesz. Végül pedig ne feledd: aki nem tudja merre tart, annak nincs jó irány.


˝Legalább saját magunk előtt ne játsszuk meg magunkat...˝


Fotós: Csiszér Goti - Goti Photography

Ha valaki megkérdezné, hogy mi jut eszembe D. Tóth Kriszta nevét hallva, akkor két jelzőt mondanék… tudatos és örök megújuló. A nő, aki másfél évtizedes képernyős munka után képes önként szakítani az intézményes televíziózással, és új, ismeretlen utakra lépni, az nem ijed meg a kihívásoktól. Ezt a merészséget tükrözi szókimondó, tabudöntő attitűdjével és merész témaválasztásaival az általa alapított WMN.hu on-line magazin is. Gyakorlott kérdezőt kérdeztünk most mi.

„Azt látom, hogy sokan el vannak veszve, nem találják céljaikat, megingott a bizalmuk bizonyos értékekben. Néha a barátaikban sem, következésképpen önmagukban is kevésbé hisznek”- nyilatkozta nemrégiben. Mi a baj? Hol rontjuk el?

Mindannyian önazonosan születünk meg. Az, hogy az életünk első éveiben mi történik velünk, milyen emberek vesznek körül minket, alapvetően meghatározzák a későbbiekben szerepeinkhez és az elvárásokhoz fűződő viszonyainkat. Ha nincs meg a biztos alap, az ősi önbizalom, akkor könnyen gellert kap a személyiség.

Miként lehet megalapozni, felépíteni önmagunkat?

Szerintem nagyon fontos az önreflexió képessége, a folyamatos őszinte szembenézés, hogy legalább saját magunk előtt ne játsszuk meg magunkat. Ha képesek vagyunk elfogadni a hibáinkat és gyengeségeinket ugyanúgy, mint az erősségeinket, akkor nagyobb eséllyel leszünk képesek építkezni – belül és kívül egyaránt.

De mi van, ha a próbálkozás során kudarcot vallunk, hullámvölgybe kerülünk?

Számomra az volt nagyon tanulságos, amikor egy-egy komoly trauma után egyszer csak azt vettem észre magamon, hogy még mindig élek. Tudom, hogy vége lesz, tudom, hogy elsősorban rajtam múlik, mikor és hogyan, és tudom azt is – talán ez a legfontosabb -, hogy jogom van hullámvölgybe kerülni. Rendben van, hogy nem működik mindig minden tökéletesen, szabad hibázni és kudarcot vallani. Meggyőződésem, hogy utóbbiak legalább annyit építettek rajtam, mint a sikereim.

Változnak igényeink, alakulnak elvárásaink. Szükséges időnként az újratervezés, változás?

Fontos az elemzés és kockázatvállalás – nekem. De teljes mértékben el tudom fogadni azt, ha valaki személyiségéhez kevesebb kockázatvállalás passzol. Az a fontos, hogy ismerjük meg magunkat, nézzünk szembe azzal, hogy nekünk mi a prioritás, mi hogyan működünk jól, számunkra mi jelent inspirációt.

A munkája során rengeteg történetet, életutat ismert és ismer meg. Mi az, ami leginkább megragadja a figyelmét?

Szinte mániákusan keresem a valódi, az igazi, manírmentes embereket, a valódi történeteket, egy-egy sztoriban az ellentmondásokat, az érzelmeket, a motivációkat. Azt hiszem, van egyfajta ösztönös, mély empátia bennem, ami nagyon sokat segít abban, hogy gyorsan egy hullámhosszra kerüljek a beszélgetőtársammal, nemcsak a kamera előtt, hanem a hétköznapokban is.

Melyik interjújára emlékszik vissza legszívesebben?

Azt a pillanatot szeretem a legjobban, amikor egy beszélgetés során létrejön a közös dimenzió. Egy olyan kapcsolódás, amikor azt érezzük, hogy most mindenkitől és minden mástól függetlenül csak mi ketten vagyunk, valamint a kölcsönös figyelem. Sok ilyen pillanatom van szerencsére.

Munkája során ütközött tabu témákba, amelyekről mi nők nem, vagy csak nehezen beszélünk?

A WMN.hu on-line magazint éppen ez az érzés hívta elő bennem. Rengeteg téma van, amiről nem vagy nem jól beszélünk-írunk. A testünkhöz fűződő viszonyunktól a nőjogokon át a párkapcsolati erőszakig vagy épp a gyereknevelés árnyoldaláig nagyon sok mindent nem volt „divat” bevallani (magunknak sem), kimondani, hát még nyíltan leírni.

Mi tanácsolna nekünk, a 21. századi nőknek?

Azt, hogy ismerjék meg magukat alaposan, és ne féljenek maguktól. Amit érezni kell, azt érezzék. Amit ki kell mondani, azt mondják ki. Amit föl kell vállalni, azt vállalják föl. Álljanak ki magukért, mert senki más nem fogja megtenni helyettük. Ne az hajtsa őket, hogy megfeleljenek másoknak.

A BT ElőadóTéren 10:50-től személyesen is meghallgathatod D. Tóth Kriszta „Önbizalom, szabadság a neved! című előadását.

A rendezvény ingyenes,
regisztrálj, és gyere el!

Időpont: 2017. június 10. szombat
Nyitva tartás: 10:00 - 17:00
Helyszín: Millenáris B épület

REGISZTRÁCIÓ